Vad är det jag pluggar?

En del har undrat lite om vad jag pluggar och vad det egentligen handlar om så tänkte skriva ett litet inlägg om det! Även vad man kan ”bli” och jobba som i framtiden och vad jag har för tankar och planer.

Jag pluggar då socialpsykologi på Göteborgs universitet. Detta är inget färdigt program utan det är fristående kurser i sociologi så man får bygga ihop sin egna kandidatexamen och min plan är att ta kandidatexamen i sociologi. Det man behöver för en kandidat i sociologi är en kärnkurs (den jag läser nu), en fortsättningskurs och en kandidattermin sen tre valfria kurser. Alltså blir det 3 år jag pluggar! Om man inte vill bygga på den då.

Men vad är då socialpsykologi och sociologi? Psykologi vet nog de flesta vad det är, man studerar människan, dens beteende, medvetande osv. Socialpsykologi är ja precis som det kanske låter man studerar människan i sociala sammanhang, hur vi beter oss och ändras runt människor och i samhället. Sociologi studerar samhället och mönster i sociala relationer som klass, arbete, kultur osv. Stora skillnaden mellan psykologi och de andra två är just att i psykologi studerar man väldigt mycket den egna människan. I de andra två studerar man hur vi påverkas av våra medmänniskor och samhället. Många olika sociologer osv, behöver inte gå in på namn och ge er en lektion men dem säger att vi, människan, inte skulle finnas till om vi inte haft våra medmänniskor. Det är i relation till andra som vi skapar oss själva. Bara ett snabbt exempel är ju om vi tar vårt utseende, om vi inte hade haft några att visa det för eller fått några inputs av några andra, då hade vi inte heller brytt oss om det på samma sätt? Sociala medier påverkar ju oss något enormt om hur man ”ska” se ut. Men nog med lektion haha!

Vad kan man då bli om man läser detta? Sociologi är så otroligt brett så man kan bli i stort sätt vad som helst känns det som haha! Nej okej nu tar jag i, man kan ju inte bli läkare, veterinär eller polis liksom men otroligt mycket då sociologi är så brett. Man studerar ju samhället och sociala relationer, det finns överallt, vi bor ju i samhället!! Men några exempel på vad man kan bli och jobba som är beteendevetare, utredare, kriminalvårdare, projektledare, coach, handläggare, behandlare till och med kurator, sen kan man ju rikta in dessa på vad man vill.

Jag är väldigt intresserad av ungdoms- och sexualfrågor så jobba på UMO som kurator, RFSU inom sexualupplysning eller som någon typ av sexualrådgivare. Eller som coach inom olika områden, genusvetenskap tycker jag också är spännande! Ja det finns mycket men hoppas jag kan inrikta mig på detta! Trots många av dessa kanske kräver mer socionomutbildning så är det inte omöjligt med det jag läser. Men iallafall så är min linje väldigt bred!

I vilket fall som helst så trivs jag jättebra med det jag valt, änsålänge haha! Det var vääldigt mycket i börjar och det är de i perioder ibland, när man typ känner att man inte fattar någonting och vad är det jag läser liksom, vad håller jag på med haha! Men det känns ändå bra mestadels och det är väldigt intressant! Har ni några mer frågor så är det bara att ställa dem xx

8 reaktioner till “Vad är det jag pluggar?”

  1. Låter som en toppen utbildning! Själv är jag också intresserad av sociologi. Läste en sociologi kurs på gymnasiet och så roligt var det. Lycka till med utbildningen och så roligt att du trivs. Kram

  2. Såå kul att få veta mer om din utbildning och det du pluggar 🙂 Jag går ju personal och arbetslivsfrågor, och vi har nu kursen sociologi och gått in lite på socialpsykologi 🙂

  3. Låter verkligen intressant och något jag skulle kunna plugga om jag skulle vilja byta bana helt! Har alltid drömt om att bli sexolog så gillar din inriktning hehe! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *