Min grundläggande redigeringsguide

Vad tänker jag på när jag redigerar?

Redigering kan det fortfarande finnas delade meningar om. Debatten om att man ”fuskar” när man redigerar bilden ser jag lite här och där. Vilket jag tycker är helt fel då bilden MÅSTE ha en bra bas att gå på om den ska bli, ja magisk. Kompositionen, vinkeln, färgerna, omgivningen och LJUSET måste finnas där! Ljuset är en av de viktigaste punkterna. Om man fångar ljuset rätt, kan man göra en av de tråkigaste platserna till en av de vackraste platserna, tro mig! Såklart finns det redigering av olika grad. När man börjar ändra på tex människor, hyn, kroppen eller ändrar några pixlar som att ta bort ett oönskat föremål så kallas det retuschering, inte redigering. Redigering är när man ändrar helheten av bilden, kontrast, mättnad, färgerna m.m.

Rekommenderar att fota i RAW! Man kan justera bilden på ett helt annat sätt då bilden är ”rå”. När man fotar i JPEG så redigeras bilden lite i kameran direkt när man tagit den. RAW-filer kan man också rädda mycket lättare, det kan man inte med JPEG. Jag redigerar i Lightroom och förminskar och sparar i Photoshop. Retuscherar i PS om det är något större och kan göra små ändringar där också med ljus, färger osv om jag känner att det behövs. Tips! När du redigerar dina bilder, ha gärna en vit bakgrund i Lightroom och Photoshop, då ser du hur den kommer se ut på bloggen och jämfört med en vit bakgrund. De flesta bilderna är inte alls lika ljusa då och färgerna kan ändras. Ögonen uppfattar nämligen det annorlunda och en ljus bild mot grå/svart bakgrund är inte alls lika ljus mot vit bakgrund.

Det första jag tänker på när jag ska gå in och redigera en bild är vad jag vill få ut för känsla utav den. Vill jag få ut en varm/mysig känsla, då passar varma/ljusa/dova färger. Vill jag däremot få ut en kall/dramatisk känsla? Då passar kalla färger bättre, lite mörkare och mer kontrast.
Ni vet nog kanske redan vilken känsla jag brukar gå efter? För det mesta är det den varma/ljusa känslan. Jag brukar redigera årstidsvis. Under hösten vill jag att bilderna ska skrika höst, bilderna är varmare och har dovare färger än på sommaren. På sommaren däremot vill jag oftast ha väldigt ljusa och lite mer färgglada (eller dova), att en eller två färger ”poppar” i bilden är inte ovanligt.
Ni ser vad jag menar här nedanför.

Kurvorna är viktiga

Som sagt så använder jag mig utav Lightroom så jag kommer förklara de verktyg jag använder mig utav där. Det finns ungefär samma i Photoshop och även i Camera RAW, där heter de också Kurvor.
Ni som är bekanta med kurvor vet hur det går till och hur det är uppbyggt. Kort och gott så ändrar botten av linjen de mörka och skuggpartierna och toppen av linjen de ljusa och högdagrar. I mitten möts dem och där ljusas/mörkas bilden ner beroende på om du drar uppåt eller neråt. Den berömda S-kruvan kanske många har hört talas om och den gör så bilden får ljus och kontrast. Jag använder den på alla 4 lägen, RGB, röd, grön och blå. Ni får testa er fram med de olika färgerna då det beror på vilka färger bilden har.

FÄRGERNA ÄR NYCKELN

Nu kommer vi till ett av the main things tycker jag. Färgerna! Testa er fram genom att ändra färgerna i bilderna för lovar att det kommer göra så otroligt mycket. I Lightroom står det under NML/Färg som jag använder mig utav och i Photoshop är det Selektiv färgändring. Dock är inte Selektiv färgändring lika omfattande som Lightrooms verktyg, Camera RAWs är bättre.
Jag brukar ofta dra ner mättnaden på majoriteten av färgerna och ändra nyansen till det jag tycker om. Ljuset ändras också på färgerna, så kan min kontrast skapas med hjälp av färgerna.
T.ex. på gröna färger, där vill jag helst ha en ljusmatt grön, åt det kallare hållet, beroende på känslan jag vill ha i bilden! Den vill jag speciellt ha på sommarbilder då man får den här härliga sommarkänslan med ljusa gröna färger, se exempel nedanför. Vill kanske ha en mustigare grön på hösten då höstfärgerna och de orangea ska framträda.

KONSTEN ATT ÄNDRA LJUSET

Det finns många verktyg i självaste ”Ljus”-gruppen som ligger under grundläggande i Lightroom. Man kan ändra exponering, kontrast, högdagrar, skuggor, vita och svärta. De jag brukar fokusera på är högdagrar och skuggor. Brukar alltid behöva dra ner högdagrar då jag oftast vill ha mina bilder väldigt ljusa men de partier som redan är ljusa i bilden får inte bli för ljusa. Då drar man ner högdagrar för att stabilisera. Skuggor brukar jag dra upp då det är de mörka partierna, som jag brukar vilja få lite ljusare (beroende på vad de gäller såklart). Exponering brukar jag också lägga på för att ljusa upp helheten.

Verktyg som dessa i Photoshop går under Exponering, och egentligen Kurvor men jag brukar använda mig utav Nivåer om jag vill ändra högdagrar, skuggor osv. Vet inte riktigt varför men bara blivit så. Dock är Lightrooms verktyg mycket bättre, tycker jag, eftersom de är gjort för bildredigering. Camera Raw har också dessa funktioner och där redigerade jag alltid mina bilder först innan jag öppnade och redigerade de i Photoshop, men nu gäller endast Lightroom.

LÄGGA TILL det lilla extra

I Lightroom finns också Textur, Klarhet, Ta bort dis,  Vinjettering och Kornighet. (De ligger under samma flik i appen, lite överallt i desktop versionen) Textur använder jag mig sällan utav. Klarhet tar jag oftast på minus för att få en mjukare känsla i bilden, som jag oftast vill ha. Och Ta bort dis brukar jag ibland ta på minus och ibland på plus. Vinjett lägger jag till på vissa bilder som jag tycker behöver det, dock eftersom jag har en fullformatskamera med hyfsat stor brännvidd så skapas det oftast en egen när jag tar bilden. Kornighet är då bruset i bilden och det ser ni att jag lägger på t.ex sommarbilder med en vintagekänsla.

Där har ni det! En liten grundläggande guide på hur jag tänker och gör när jag redigerar, även vilka verktyg jag använder. Vill ni ha ännu mer djupgående på en speciell redigering så får ni gärna kommentera det och förklara vilken bild det gäller. På många bilder använder jag mig utav samma redigering, ändrar bara några små saker gällande ljuset och färgerna. Men oftast har jag 3-4 olika som jag alltid hoppar mellan, och ibland blir det såklart någon ny när jag sitter och trixar!

21 reaktioner till “Min grundläggande redigeringsguide”

  1. Saknar att kunna redigera mina bilder men var riktig klantig när jag köpte ny dator sist då den inte hade CD ingång så kan inte lägga in programmet, så irriterande.

    Kul att läsa!

  2. Så många bra tips du ger här. Jag inser också att det här är ju sådant som är jättekul och saknat i mitt liv. Förut satt jag i timmar i Photoshop. Jag har köpt både PS och LR man använder det inte alls i lika stor utsträckning som jag vill och borde. Jag är absolut inget proffs men tycker det är jätteroligt när man håller på. Sen inser jag återigen att jag måste plocka upp systemkameran oftare, som det är nu följer den mest med när jag orkar ta riktiga fotografier. Har fotojobb inbokat för julkort och då ska jag ta till mig av dina tips här, det där med vitbakgrund för att se hur det ser ut på bloggen ska jag ärligt säga att jag aldrig tänkt på tidigare. Tusen tack för det tipset :).

    1. Tusen tack fina du!! Ja det är verkligen superroligt att hålla på i PS och LR 😀 Roligt med inbokat fotojobb för julkort!! Så roligt att du gillar det tipset, det är verkligen guld! kram

  3. Så himla bra och roligt inlägg! Jag är verkligen sämst när det kommer till att fotografera och redigera så tycker det är så kul att läsa texter av folk som faktiskt kan 🙂 Jättekul att få lite tips och idéer på vad man bör tänka på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *