8 fototips att tänka på när du fotar djur

Längesen jag la upp fototips nu, så tänkte ge er lite tips om vad man kan tänka på när man fotar djur! Har skrivit om så många olika ”teman” när de gäller fototips, så säg gärna till om fler teman, så mycket lättare att skriva fototips då när man har ett tema.
 
 
– Tänk på vad du fotar. Nu fotar du ett levande djur och då är det väldigt viktigt att tänka på hur det djuret är, personlighet, humör osv. När man fotar katter måste man tänka på ett sätt, t.ex att de är väldigt självständiga och oftast kan man inte säga till den som man kan med hundar. Hästar är väl lite mitt emellan, iallafall Kalle. Oftast kan jag få honom att stanna och posa, men ibland känner han bara nej och går iväg haha. Så tänk på hur du kan motivera detta djur.
 
– Ögonblicksbilder. Jag tycker det är väldigt härligt att få till ögonblicksbilder när de gäller djur. Inte bara när de posar, utan när de rör sig, eller gör en speciell ”blick”.
 
Lite ögonblicksbilder. När Hugi tar nosen mot Hulda är ju sååå sött. Och katten som kollar tjejen rakt in i ögonen åhh :’)
 
– Va två. Att ta hjälp av någon när man fotar djur är nästan det bästa tipset. För det är jättesvårt att få djurets uppmärksamhet som man vill och fota samtidigt, tro mig, brukar få göra det själv haha. Så om du kan ta hjälp av någon så är det jättebra, både underlättar och du har större chans att få till dina bilder som du vill!
 
– Hästporträtt stående. När man ska ta porträtt på hästar tycker jag det är snyggast stående. Eftersom de har ett avlång huvud så passar ju det bättre till stående bilder. 
 
Några hästporträtt. Har flest på Kalle såklart. Bara några få på andra hästar, måste ta fler hästbilder på andra hästar!
 
– Fokus på ögonen. Tänk att ni ska ha fokus på ögonen, det blir väldigt fint när man får ögonkontakt med djuren. Att fota med manuell fokus är inte heller dumt, speciellt om man ska fota en något väldigt nära och som rör sig.
 
– Olika vinklar och macro. Testa att fota djuren från ovanliga vinklar och även detaljerna på djuren. T.ex ögat, nosen/mulen, pälsen, eller ha fokus på tassen som jag har på en av bilderna här nedanför när katten sover. Bilder blir intressant på ett annat sätt, lite mer ovanlig.
 
Här ser ni lite andra vinklar och lite detaljerade bilder.
 
– Olika platser. Testa att fota dina djur på olika platser för man får så mycket olika ljus och bakgrunder. Djuren har ju oftast en favoritplats, där de trivs och oftast är. Jag fotar Kalle på väldigt många olika platser, gräshagen, vanliga hagen, ute i skogen, ute vid vägen, i stallgången, i boxen, i sommarhagen, på ängar osvosv. Finns sååå många platser!
 
– Ha tålamod! När man fotar djur så behöver man ju verkligen tålamod. Man kan inte styra över dem och de har ju en mind of its own. Så ta mååånga bilder och ha tålamod med djuret, men om de tycker att du har fotat för mycket och för länge och även säger ifrån, sluta då och vänta några timmar eller testa igen nästa dag om du inte har fått bilden du vill ha!
 
 
Här fick ni också se ett stoooort urval av alla mina djurbilder jag har tagit under åren. Okej, de flesta är ifrån 2015/2014. Någon är ifrån 2011 faktiskt! Hoppas ni tyckte detta inlägget var bra och de var till hjälp, ut och fota massa djur nu! 😉

35 reaktioner till “8 fototips att tänka på när du fotar djur”

  1. Åh detta är kanon för mig! Jag har precis skrivit ett inlägg i en hästgrupp på FB och frågat om jag kan få fota någons häst då jag gillar att fota just djur och vill utvecklas, men vet inte riktigt hur man fotar hästar. Vet att det är bra om hästens öron är framåt på porträtt bilder, och att det nog är bäst att ha ett zoomobjektiv ifall hästen är i rörelse. Men lite småfrågor till ang hästfotografering…
    Vad använder du för objektiv när du fotar och hur brukar du fixa med inställningar och sånt när du fotar både i porträtt och rörelse? 🙂

  2. Asså åh kan inte bara hoppa på ett tåg. ta dig till malmö. ta dig ut till min häst. och fota den. Super tack så mycket!!!
    Nej men skämt åt sido, skulle vara roligt om det gick 🙂 Annars tack för supertips som alltid!
    Kram ♥

  3. Kanonbra inlägg! Jag har svårt för det här med kameror, inställningar, redigeringar osv osv, så dessa inlägg är superbra och hjälpsamma! Mer sånt! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *