Fototips – solnedgång

– Rak horisont. Tycker de är rätt så viktigt (och klart snyggast!!) men rak horisont när de gäller landskapsbilder. Blir mycket finare, så försök att tänka på det när ni fotar, annars kan man alltid räta upp bilden i t.ex Photoshop!
 
– Olika perspektiv för att skapa djup. Testa massa olika perspektiv och vinklar när ni fotar landskap och solnedgångar. Ljuset ändras oftast när du ändrar vinkel. Även är de rätt så bra att ha ett vidvinkelobjektiv (t.ex 10-24mm). Vidvinkel passar bäst till bl.a landskap för man kan få ett otroligt fint djup i bilden.
 
– Horisont under mittlinjen på bilden, även tredjedelsregeln. Horisonten under mittlinjen är ju en smaksak och beroende på var du fotar, men om himmeln är väldigt vacker så rekommenderas det. Ofta är de rätt så snyggt att ha solen antingen åt vänster eller höger, inte mitt i mitten. Regler är dock till för att brytas så testa er fram!
 
 
– Väääänta. Solnedgångar ändrar alltid ljus, på bara några minuter. Så ha tålamod och testa som sagt olika vinklar och byt plats! Oftast när solen har gått ner helt så är himmeln otroligt vacker. Så fota solnedgångar länge.
 
– Liten bländare. = Högt bländartal = Stort skärpedjup = Skärpa på hela bilden. Vid speciellt landskap ska man ha en liten bländare, t.ex f/14 f/16 elr t.o.m f/22.
 
– Förstärk ljuset med kontrast, mättnad och ändra vitbalansen. För att få de färgstarka färgerna på solnedgången så behövs redigeringen. Dock bara några få verktyg för att solnedgången ska bli extra fin!
 
– Testa bokeh solnedgång. Som tredje bilden här under. Tycker det bli väldigt fint och lite annorlunda med bokeh solnedgång, testa!
 
 
Hoppas ni fick några nya tips om hur man fotar solnedgång!
Fota även på manuellt och i RAW om ni kan det, sååå mycket bättre och man får bestämma alla inställningar själv och ja de blir mycket bättre, träna på det. Och fota i RAW är så mycket bättre för bilden redigeras inget i kameran och blir istället en RÅ-fil som man kan fixa med i Camera RAW utan att den förstörs 🙂 Har skrivit inlägg om både Manuellt läge och JPEG/RAW, kolla i min kategori Fototips så hittar ni :*

70 reaktioner till “Fototips – solnedgång”

  1. Fota du i RAW alltid då? jag tkr det bara snurra sen jag va på fotokursen i söndags,fota vi har som uppgift att: kompensera för motljus, ute el inne.fota med lågt bländartal, o slutartid 1/125 få se om jag redder ut det;)

  2. Många bra tips.. Och ska man lyssna på någon så är det ju dig. Grymt vackra bilder du tar!
    Har du sett sista PLL ännu? Vad tyckte du i så fall? 🙂

    1. Haha åhh taaack :’)) Ja de har jag, blev lite besviken jaa.. fast ändå inte så mycket för visste att detta skulle hända, alltså att vi egentligen inte fick reda på någonting haha, är så van vid det när de gäller PLL asså :’)))) Men jaa, de säger ju att man får veta mer i början av säsong 6, man ska få jättemånga svar och sånt.. så får väl hoppas på det haha 😀 Vad tyckte du? 🙂

  3. Jättebra tips och jättevackra bilder!!! Särskilt tipset vääänta haha 🙂 Aldrig hört någon säga förut faktiskt, men väldigt grundläggande ju!
    Sv: Tack så mycket!

  4. Bra tips 🙂 Så fint med solnedgångar! Älskar att fota djur i solnedgångar för då får man så fint motljus! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *