Redigering – Vad tänker jag på?

Nu tänkte jag berätta om vad jag tänker på när jag redigerar mina bilder, hoppas de hjälper er och ni får lite mer inspiration! 🙂

Först och främst så tänker jag på bilden, vilken känsla jag vill framföra. T.ex med dessa bilderna här ovanför så vill jag ha en ljus/rosa/mjuk/varm/härlig känsla (som jag vill ha på 99% av mina bilder hehe, eftersom jag älskar den typ av redigering och känsla).
Medans dessa bilder här under är lite mer dramatiska och kontrastrika (fast de är svartvita). Och ofta när jag vill ha känslan, alltså lite mer dramatiskt och dovt, så använder jag mig av svartvitt. Tycker väldigt mycket om dramatiskt svartvita bilder, annars är de ju som sagt den ljusa/rosa redigeringen som gäller. Men dessa bilder här under tycker jag passar bättre med svartvitt.

Jag redigerar alltid först bilden i Camera RAW, i 16bitar. När jag har öppnat den i Photoshop så ändrar jag till 8bitar och förminskar den sen till den storleken bloggen har. Sen börjar jag redigera. Man ska egentligen redigera innan jag ändrar från 16bit till 8bit och sen förminskar den (färgerna blir bättre om man t.ex använder vinjettering då hehe), meen jag gör såhär haha 😉

De första jag ändrar och tänker på i bilden är självklart.. ljuset! Ändrar alltid först ljuset i Camera RAW sen använder jag Kurvor i Photoshop. Även Nivåer och Exponering. Det andra är färgerna. Använder även här Kurvor (alla olika färger), och sen Färgbalans, Lyster, Mättnad och Selektiv färgändring.

Sen brukar jag lägga på olika färgfyllningar. Man kan ju ta vilken färg man vill och leka med, ändra i blandningslägerna osvosv. Men oftast använder jag olika nyanser av rosa, ljusgult/orange, vitt (lägger dessa på Ljusare, Raster eller Mjukt ljus) grått (Ljusare). Ibland också bruna lager (Ljusare eller Raster) och mörkblått lager (Uteslutning). Men ni kan testa vad som, finns så mycket fint!

Sen brukar jag använda verktygen Skugga och Efterbelys. Skugga ta man på de mörka partierna på bilder som man vill ljusa upp och efterbelys tar man på de ljusa som man vill mörka ner.

Nästa sak är skärpan! Och de tycker jag är väldigt viktigt att man lyckas med, skärpan gör sååå himla mycket! Först duplicerar du ditt bakgrundslager (alltså bilden). Jag använder mig av Högpass som går att hitta under Filter – Annat – Högpass. Se till att du har ditt andra bakgrundslager markerat sen trycker du på Högpass. Ändrar sen skalan lite tills dina kanter osv syns på den gråa bilden ovanför. Tryck OK sen ändrar du till Mjukt ljus eller Skarpt ljus, beroende på hur mycket skärpa du vill ha. Ändra sen opaciteten om du inte är nöjd.
Sen lägger du till en lagermask på det lagret (under lagrena finns det en ikon, sök annars på nätet) och tryck Cmd + I (Ctrl + I på Windows). Då inventeras lagermasken. Måla sen med en vit färg (väldigt viktigt!!) över där du vill ha skärpan, då kommer skärpa bara där och ingen annanstans. För tycker personligen inte det är snyggt när skärpan ligger på hela bilden, t.ex på bokeh och bakgrunden. Utan vill bara ha på själva blomman eller människan om de är det på bilden.

De sista jag gör är att lägga till någon av mina egna penslar och kollar sen över bilden. Kanske lägger till någon justering om jag känner att de behövs. Och nu ska jag spara den. Detta ser jag att många gör fel på, väldigt synd! Men ska berätta här hur jag gör, så bilden behåller kvalitén, färgerna och skärpan.
Om ni har gjort som jag sa innan, alltså förminskat bilden till den storleken era inlägg är så går ni bara in under Arkiv – Spara för webben… Sen väljer ni JPEG (PNG fungerar oxå) och väljer kvalité 100. Även se till att rutan för “Konvertera till sRGB” är ikryssad, eftersom de gör så bilden behåller alla färger när de laddas upp på bloggen.

Såå kort och gott! Så tänker jag på vad jag vill förmedla med bilden. Annars inget annat, ofta lär man sig att se vad bilden “behöver”. Sen är det ju såklart en smaksak! En del tycker om mer drömlika bilder, en del gillar mer dova bilder, en del gillar färgstarka bilder osvosv! När ni redigerar tycker jag att ni bara ska tänka på vad NI tycker är snyggt och gillar. För det är era bilder, ni har fotograferat dem, ni äger dem och ska redigera dem enligt era principer! Har fått höra någon gång att några har tyckt att mina bilder varit lite för ljusa i vissa fall, och jag är fine med det, alla är olika och tycker olika, jag vet att de är väldigt ljusa och rosa, men jag älskar det och tänker inte ändra på det heller! 😉

Hoppas ni fick lite inspiration och lärde er några nya saker! Förlåt för de blev rätt så långt, men själv älskar jag att läsa sånt här och lära mig nytt, puss på er! xx
Säg gärna till om ni vill ha några andra tips eller något annat, så försöker jag fixa det så snabbt jag kan!

0

94 reaktioner till “Redigering – Vad tänker jag på?”

 1. Roligt att läsa hur du tänker och helt rätt tycker jag att man ska redigera utifrån vad man själv tycker om och inte oroa sig för vad andra gillar!:)
  sv: Ja, det var riktigt underbart att knalla omkring där!:)

  0
 2. Asså den här typen av inlägg älskar jag verkligen! Du tar så ofantligt fina bilder och det är jätte kul att du delar med dig så att amatörer som jag kanske också kan få till något fint någon gång haha 😀
  Sv: Haha jaa eller hur! Han är ett matvrak verkligen 😉 Märks av speciellt när jag tar in han och hans hagkompis, hon får komma in i boxen och han får stå kvar på stallgången för att jag ska borsta och byta täcke typ. Då brukar han stå och pusta och sucka och vill sällan se glad ut på bilder 😉 (Vilket han normalt brukar tycka är lite kul haha) Då brukar han bara tycka det är orättvis att hagkompisen får äta och han får stå kvar där haha.
  Ah gud nej vill knappt ens tänka på vad som hade kunnat hända 😮 Inget räcke på trappan?! GUD! Galningar 😮 Ska du fortsätta göra sådär får ni nog ha barnspärrar å grejer 😉 Haha! KRAM<3

  0
 3. Måste verkligen säga att jag verkligen ÄLSKAR dessa inläggen! Har "screenat" all din text då den verkligen är så sjukt bra & användbar<333 tack så jätte mycket för tipsen♡♡ Ska verkligen tänka på det:)
  tack:*
  Hoppas du får en jättebra helg nu, massvis med kramar till dig!!♡

  0
 4. Att tänka på känsla och så när jag fotograferar är någonting jag måste tänka på mer, glömmer alltid bort det och så blir det oftast som det blir 🙂
  Väldigt bra tips!

  0
 5. Gud vad fina bilder! Och jättebra inlägg verkligen. Jag vill själv bli en bättre fotograf och bättre på att redigera bilder då jag annars aldrig gör det och inte har vetat vilket program man ska använda sig av o sådär. Superbra inlägg! 🙂
  Hoppas du mår finfint och får en kanonbra lördag!
  Kramar <3

  0
 6. asså ugh, du redigerar alltid bilder så himla fint! älskar när man går in på din blogg och alla bilder är sådär rosa och varma, så fint!!

  0
 7. Bra inlägg! Intressant att lösa hur du tänker och tycker! 😀
  Dina ljusa och rosa bilder ska du helt klart fortsätta med! 🙂
  Svar; tack fina du!! hihi ja verkligen :’)

  0
 8. Vad kul med sådana här inlägg! Dina redigeringar är verkligen superfina! 😀
  Sv: Vad skönt att du var säker på vilken linje du ville gå! Har du media som inriktning? 🙂

  0
 9. åh skitbra inlägg! Ska använda några av tipsen när jag redigerar mina bilder nästa gång, så bra skärpetips 😀

  0
 10. Sv: tack så mycket!:)
  Ja jag behöver verkligen sånt sminkspray! När man lagt ner så mycket energi på en sminkning och den försvinner mer och mer så är de inte kul! Så det är verkligen en bra sak tycker jag!:)
  Gud vad roligt inlägg! Riktigt bra förklaringar och tips!:)
  Ha en fortsatt fin söndag!:)

  0
 11. Åh, du tar ju så himla fina bilder! Hit kommer jag nog komma flera gånger.. 🙂 Superbra tips du skrivit, skulle du kunna visa hur man lägger in en egen pensel, alltså en signatur på bilderna?

  0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *