Mitt gymnasieval

Det är väldigt många av mina läsare som vill veta mer om mitt gymansieval, Estet med inriktning media. Varför jag valde det, hur det nu är och om jag trivs, vad vi gör och om de är bra eller dåligt.
 
Varför jag valde linjen är rätt så självklart va? 😉 Hade redan bestämt mig för Estet redan i 6:an tror jag. Började ju fota seriöst sommaren 2009 för då fick jag min första riktiga kamera, en halvsystem som jag kallar dem hehe. Vill, och kommer, alltid hålla på med något inom media, självklart foto och redigering. Även webbdesign och kodning hoppas jag. Så jag hade inga problem med att välja linje, som många andra hade. Men mina tips är bara att verkligen tänka ut vad man tycker är roligt, och kolla vad de olika linjerna har för speciella kurser för sin linje 🙂
 
Jag tycker linjen är superbra. Älskar den! Klassen är superbra och vi lär känna varandra mer och mer. De kurserna som vi har nu i 1:an inom själva linjen är Foto 1 och Digitalt skapande, även Estetisk kommunikation med alla i klassen (en del har valt media, andra musik och en del bild).
På foto och digitalt skapande så fotar och skapar vi digitalt såklart hehe. Det är superkul. Dock nu i början, eftersom jag är lite mer ”avancerad” (eller vad man säger hehe) än dem andra, eftersom jag har hållit på sen 2009, så är det mycket repetition, vet ju grunderna och sånt. Men ska bli ännu roligare sen när de är mer utmanande saker att göra 😀 Men t.ex så har vi jobbat med olika fotoprojekt, som sagt mycket grunder nu i början. Digitalt har t.ex skapat cd-omslag och sånt. Har ju inte gått så länge än, ska bli intressant och se vad det blir sen!
På estetisk kommunikation är vi helklass och då håller vi på med olika projekt. Just nu håller vi på med ett projekt till kulturnatten som är i början på oktober. Vi ska ha ett stort ”barnkalas” med massa roligheter, fiskedamm, ansiktsmålning, fotostudio med skogs/slottsbakgrund och kläder så man kan klä ut sig (som jag och min kompis kommer hålla i hehe), pilkastning på ballonger med godis i, pinãta, pyssel, ”hela havet stormar” med live musik (som musikeleverna spelar) och typ måla sin egen tårtbit på en stor tårta som vi har målat hehe. Kommer bli väldigt roligt! Sen nästa projekt kommer vara att vi media elever ska lära alla i vår klass lite mer om foto och sånt. Kommer oxå bli gooos! Kommer inte ihåg de andra projekten just nu hehe.
 
I 2:an och 3:an kommer vi få välja programfördjupning och individuellt val. Jag kommer välja Foto 2 som programfördjupning och som IV Webbutveckling 1 (webbdesign, kodning osv) i 2:an tror jag.
Vi har några andra lektioner inom media oxå, men de har vi inte nu, kommer ha dem sen, kommer inte ihåg riktigt vilja det är heller med de verkar roliga dem oxå har jag för mig!
 
Jag tycker allt är bra med linjen. Inget är dåligt. Man kan ju göra linjen till vad man vill, välja till och inte välja osvosv. Estet har ju ryktet att man kan bara leka sig igenom den, man lär sig egentligen inte förutom de man har intresse för (så är ryktet här iaf hehe) men så är de verkligen inte. De har samma ”viktiga” lektioner som samhälle + de programkurserna då. Och som sagt kan man ju välja till vad man vill så man får högre behörighet sen när man ska söka till högskolan. Man gör linjen till vad man vill.
 
Estet har alltid varit ett självklart val för mig. Så om ni väljer mellan samhälle eller estet, för ni tror att man inte lär sig lika mycket på estet, felfelfel, välj estet!! Lär sig absolut lika mycket och får lika många poäng och sånt.
 
Hoppas detta inlägget har varit till hjälp och ni har fått en inblick i Estet med inriktning media. Kommer självklart lägga upp massa projekt som vi kommer hålla på med i framtiden! xx
En bild som jag fotade på första fotolektionen vi var ute och fotade, nästan alla mediaelever!

34 reaktioner till “Mitt gymnasieval”

 1. Bra text! Har även själv varit inställt så länge jag kan minnas faktiskt på att jag vill bli frisör och nu går jag den linjen, man ska göra något man brinner för. Och du är suuperduktig på att fota! Jättefin blogg har du också, ha en fin kväll 🙂 Kram

 2. Det är viktigt att känna sig nöjd med sitt val! A och O 🙂
  Svar: Ja, hon är verkligen något alldeles extra!
  Ja, det är nästan svårt att hålla reda på alla avsnitt nu. Men lyckligtvis minns man ju dagarna dem går på iaf, ställer min hjärna efter det 🙂
  Hoppas du har en bra lördag!

 3. Bra skrivet faktiskt ! Annars hur mår du ? Själv mår man inte bra och hoppas på att må bättre snart. Det finns en film jag vill rekommendera till alla , väldigt rörande och bra film. Har du sett den ? Ifall inte kolla på den senare kika gärna förbi bloggen och skriv dina tankar och vad du tycker om den!
  Jag önskar dig en trevlig lördag 🙂
  Kram

 4. Jag valde estetisk – foto & fil och gick en månad men tack vare att det var så himla mycket plugg & att min klass även blandades med teatermänniskor trivdes jag inte alls. Bytta i måndags till frisör istället och trivs superbra 😀
  Svar: åh tack så jättemycket 🙂 ja riktigt mysigt med höst ju, dock jobbigt att det ska vara så himla kallt tycker jag för är väldigt frusen av mig :/
  Kramis

 5. Svar: haha ja!
  Menade film såklart haha! Man fick välja sen i tvåan mellan film & foto men eftersom de är högskoleförberedande var det för mycket plugg enligt mig och har inte tänkt att läsa vidare heller.
  Det är mysigt när man har någon som värmer en iallafall 🙂
  Kramis

 6. Svar: haha ja!
  Menade film såklart haha! Man fick välja sen i tvåan mellan film & foto men eftersom de är högskoleförberedande var det för mycket plugg enligt mig och har inte tänkt att läsa vidare heller.
  Det är mysigt när man har någon som värmer en iallafall 🙂
  Kramis

 7. Svar: haha ja!
  Menade film såklart haha! Man fick välja sen i tvåan mellan film & foto men eftersom de är högskoleförberedande var det för mycket plugg enligt mig och har inte tänkt att läsa vidare heller.
  Det är mysigt när man har någon som värmer en iallafall 🙂
  Kramis

 8. Svar: och jag har min pojkvän 🙂 han ska snart bo hos mig en hel vecka när mina föräldrar åker till Grekland!
  Ja det är verkligen supergott! Älskar också pannkakor 🙂
  Kram

 9. Tycker det är så synd att vissa program får dåligt rykte, som Estet samt Barn och fritid.. Det är liksom bra program, vet man vad man vill och är intresserad kan man komma långt på dessa programmen. Jag tycker det är kul att du valde Estet och att du trivs så bra 🙂

 10. Åh vad roligt! Skönt att du trivs så bra. Ni verkar få göra "linje-saker" redan från början. När jag gick i gymnasiet (hästlinje på ett naturbruksgymnasium) fick vi inte ens se en häst förens efter novemberlovet. Och min ridning blev så mycket sämre under de tre åren så jag skäms för ridlärarna vi hade..

 11. Äntligen!
  Vad jag längtat!
  Nu tänkte jag berätta lite varför jag har frågat – det är så att jag går i sjuan (så liten.. ) och har börjat, sedan ett år tillbaka, funderat lite över mitt val, jag älskar att fotografera och koda lite, så jag tror jag kommer välja estetik och media programmet, är det samma program? För jag hittar verkligen ingen annan liknande?

 12. Tack för du tog dig tid och kommenterade mitt inlägg och länkade det här. Det här inlägget hjälpte mycket i mina funderingar, tror nog att det blir estet till slut 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *