Fototips – motljus

Bland de bästa jag vet *hands down* är motljus! Som ni kanske oxå har sätt i mina bilder, oftast är det motljus, sällan medljus. Absolut att jag har medljus i många av mina bilder, men personligen så älskar jag mer motljus, beroende på vad jag fotar och vart solen ligger och sånt såklart.
Tänkte iaf ge några tips nu, om just motljus, vad man ska tänka på och lite sånt.
 
– Tänk alltid på vart solen ligger. Lågt, högt, mitt på osvosv. Lättast är ju när den är låg såklart. Eller beroende på vad man ska fota. T.ex om man ska fota några blommor som ligger lågt så vill man ju ha solen lågt. Och samma sak att fota människor. Om man ska fota löven i träden dock så vill man ha den rätt så högt för då kommer man rikta kameran uppåt.
 
– Vad är det för ljus och hur ligger det på de du ska fota. Är det varm solnedgång? Lite mer kall/neutral morgonsol? Och hur ligger det på ditt motiv, starkt, mjukt? Fota vid olika tidpunkter, lovar att de gör stor skillnad.
 
– Prova olika kompositioner och vinklar, bara några cm kan göra skillnad. När du fotar motljus som kommer i kanten av en bild, asså den ”strömmar” in från en kant så kan vinklar göra så himla mycket. Prova att ha mycket sol med, lite sol med osvosv. Mycket sol passar en del bilder, mindre sol passar andra.
 
– Motljus finns på så många olika sätt. Som jag skrev ovanför. De kan komma från kanten, komma bakom träden och löven mitt i bilden, bakom huvudet på människor så håret/huvudet ”lyser” upp. Testa allt möjligt!
 
– Motljus behöver inte vara det naturliga ljuset från solen. Det kan även vara strålkastare, olika slags lampor m.m. Det är din fantasi som bestämmer!
 
– Använd motljusskydd. För att slippa reflektioner i linsen från solen.
 
Massa olika motljus. På en del bilder tänker man inte ens på att de är motljus.
Hoppas tipsen är användbara, rätt så basic men de gör sååå mycket skillnad. Hoppas ni fick lite mer idéer när ni är ute och fotar i motljus nu oxå!! xx

38 reaktioner till “Fototips – motljus”

  1. Bra tips! Du tar ju alltid så himla fina bilder med!
    Svar: Ja, det är nog en bra serie om man ger den en chans. Nu börjar ju dock snart alla höstserier igen, så tror inte jag kommer ha tid för det 😉

  2. Superbra tips!! Har du något tips på vart man kan köpa motljusskydd till objektiv som är 52mm och 58mm i diameter? Till Canon dåra, för jag har inte hittat nått dessa år jag haft kamera… :/

  3. Sjukt fina bilder! Älskar också motljus i bilder, till de flesta typer av bilder, det ger verkligen det där lilla extra 🙂
    sv: Använder photoshop elements 6, har ingen bra koll på modeller men vi köpte det för väldigt länge sen iaf 🙂

  4. Du har skapat din blogg med så mycket värme och lycka. Jag älskar dina ljusa nyanser och alla dessa mjuka men starka färger. Dina foton har ett ljus som man vill minnas för alltid och dina passioner framhävs på bästa sätt. Tack för att du delar med dig av det mesta. Det är fint att få se! Man blir alltid glad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *