Fototips – inomhusfotografering

För ett tag sen var det några som ville att jag skulle ge speciella tips om att fota inomhus. Så här får ni några tips! Och har ju även maaaassvis med andra fototips, bara kolla i Fototips kategorin så ligger det ex antal inlägg uppe där.
 
– Fota vid fönster – Försök att fota vid ett fönster, naturlig ljus är det bästa ljuset. Tänk även på vilken tidpunkt det är på dagen och om de är sol eller inte. Om de är sol och eftermiddag kanske solen ligger lågt och då kommer de inte mer solljus igenom fönstret. Försök fota med fönstret bakom dig, men akta så det inte blir en skugg från dig. Man kan oxå prova att fota motljus, om solen ligger lågt. Testa er fram vett ja!
 
– Färgtemperatur och vitbalans – Ofta när man fotar inomhus så kan bilderna bli väldigt gula pga att ni kanske har lampor tända. I kameran kan man ändra vitbalansen och även göra en egen vitbalans (läs i er manual eller på nätet om det), testa er fram med de olika inställningarna. Om de inte blir som ni tänkt er kan ni allt ändra det snabbt i Camera Raw eller Photoshop efter!
 
Fota manuellt – Tycker absolut man ska göra det, speciellt inomhus. Ofta vill man ha så ljust som möjligt (iaf jag hehe, beroende på vad jag fotar oxå) och då är de bra om man har ett ljusstarkt objektiv med stor bländare (t.ex 1.8). Ta den största möjliga bländaren du har på objektivet (lågt bländartal) och lång slutartid (= mer ljus träffar då sensorn och bilden blir ljusare). Ibland kan de hända att man får höja ISOn oxå. Testa er fram med inställningarna! Och allt detta beror ju på vad ni ska fota.
 
– Ljusslingor och mysbelysning – Använder mig oooofta av ljusslingor och annan mysbelysning när jag fotar inomhus, speciellt nu på vintern. Som ni ser på en del bilder här under så har jag bokehn i bakgrunden i form av en pyramid med ljusslingor som jag har köpt på Ullared.
 
– Ibland rekvisita, ibland inte – Älskar att använda rekvisita, men ibland är de bra att inte ha det för de blir för mycket. Ljusslingor, ljus, kuddar, mobilen, macbooken, hahaha ja, bara fantasin sätter stopp!!
 
Eh jaa, ni ser min typ av bilder vava? 😉 Vill dock fota mycket mer självporträtt och porträtt överhuvudtaget inomhus!!

25 reaktioner till “Fototips – inomhusfotografering”

 1. Många bra tips! Dem får man nog ta till sig av 🙂
  Svar: Jag höll inte på någon särskild av dem, tycker båda förtjänade att vinna. Ska bli kul att se hur det går för dem nu efter 🙂
  Hoppas helgen varit bra! Kram

 2. Superbra tips!
  Är själv rätt dålig på att fota inomhus, har rätt små fönster (i alla fall i mitt rum, och det är ju ofta där jag vill ta fotografier) och ingen riktig ordentlig lampa, men jag brukar gå till ett annat rum med större ljusinsläpp så brukar det lösa sig ändå!

 3. Supersöta bilder! Föredrar verkligen också manuellt när jag fotar inne, eller ja sånt som är stillastående generellt, eller om det är dåligt ljus. Annars brukar nästan autofokusen vara bättre än mig på det haha!
  sv: Haha ja, typ hälften sa "jag är redan klar" och andra halvan hade inte ens börjat! Jag är nog en sån som inte vet vad jag önskar mig haha, men brukar önskar mig lite generella saker i alla fall 🙂 Typ saker från the body shop är ju alltid så himla kul att få haha!

 4. Åååå tack snälla för så bra tips!! 😀
  Sv: Jaa super kul verkligen, tog väl kanske lite onödigt många bilder, men var ju faktiskt några som blev ganska så bra. Solen lyste rakt på så gjorde väl ett litet försök med motljus haha 😉
  Jaa absolut! Det låter coolt tycker jag, träffas och fota och sen fika en fet fika typ haha :D❤

 5. Din blogg var riktigt mysig att bara scrolla igenom 🙂
  Bilderna är bra tagna ljuset och färgerna är fina och sköna att se 🙂
  tyckte bara att du skulle få lite komplimanger för ett bra jobb 🙂
  Oj det blev många likadana smileysar på samma kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *