Q/A – Redigering

Nuuuu tänkte jag göra en lite Q/A här om hur jag redigerar. Har fått flertal kommentarer om det nu på bara några dagar.
 
Q. Vilken kamera använder du?
A. Jag använder mig av min Canon EOS 500D och oftast mitt objektiv Canon EF 50mm f1.8 II. Detta står både över kommentarsrutan och i menyn finns en ikon med en kamera på, om ni trycker på den kommer ni till min utrustning 🙂
 
Q. Åh du måste ha en bra kamera!
A. Hehe, får ibland dessa kommentarer och de är ju faktiskt så att det är fotografen bakom som tar bilden. Eller gör bilden [som mitt citat i headern lyder, ”You don’t take a photograph, you make it”]. Och jag säger inte detta för att jag tror jag kan något haha, utan de är så det är. Kameran är ett hjälpmedel, och absolut, man kan uppdatera hjälpmedlet, men om man har en Mark [Canons mästerkameror] och man har precis börjat fota, då kan man inte förvänta sig att man tar mästerbilder, träning ligger bakom allt.
 
Q. Hur får du bilderna så ljusa? Använder du ett specielt objektiv m.m?
A. Jag använder mitt objektiv Canon EF 50mm f1.8 II som är ett väldigt ljusstarkt objektiv pga den stora bländaren [större bländare, mer ljus kommer in i kameran]. Rekommenderar verkligen detta objektivet! Såååå bra sittar i princip alltid på kameran. Kostar för Canon 800-900 kr och Nikons [Nikkor AF-S 50mm f/1.8G med autofokus?] kostar runt 1500 kr.
Sen redigerar jag mina bilder, mer ljus kommer där. Men de viktigaste är hur man fångar ljuset i kameran. Man kan inte bara stå rakt upp och ner och ta en bild, man måste tänka på ljuset om man vill ha en bättre bild/ljusare bild. Prova olika vinkar! Ni kommer verkligen se skillnaden om ni flyttar er några centimeter!
 
Q. Vilken program redigerar du i?
A. Redigerar alltid i Photoshop CC [CC är de nya photoshopet, som man laddar ner via creative cloud, lite förvirrande haha]. Har använt Gimp men det var typ 2009 heheh. Kommer aldrig byta från Photoshop, de är bäst! Annars så tipsar jag om Gimp och Pixlr.com!
 
Q. Hur redigerar du dina bilder?
A. Ja asså detta är en väldigt svår fråga för redigerar alla mina bilder på olika sätt. Alla bilder behöver olika redigeringar. Men jag använder mig alltid av Kurvor, Nivåer, Enfärgad färgfylling, Selektiv färgändring, Fotofilter, Färgbalans [på engelska, Curves, Levels, Solid color, Selective color, Photo filter och Color balance] ibland använder jag mig också av Övertoningskarta [Gradient map].
När jag använder färgfyllning, fotofilter, selektiv färgändring, färgbalans och övertoningskarta så använder jag alltid ljusa färger. Oftast pastelliga och alltid rosa och orange. Tar ofta en rosa färgfyllning och sen ändrar jag blandningsläge till Mjukt ljus, Ljusare, Raster eller Täcka över [Soft light, Lighten, Screen eller Overlay].
När jag använder kurvor så ljusar jag upp bilder och lägger till kontrast. Ibland också stärker jag de röda lite och de blå. Ni får exprimentera med det! Man kan göra allt möjligt.
Nivåer är lite svårare i början kanske, förstod inte det innan men nu är de ju guds gåva haha! Där kan man ljusa upp bilden på jättefina sätt med att dra de olika pilarna hit och dit, ni får sitta och prova lite hihi.
Ni kan också titta i min kategori Photoshop! Och om ni vill att jag ska visa någon redigering får ni säga till! För har typ 50+ redigeringar på min dator, så de blir liksom lite svårt och välja haha 😉
 
Hoppas detta hjälpte er och säg till om ni vill ha hjälp med något, eller om jag ska visa något! Kram ❤
Collaget är gjort i Collagefactory som är en app till macbook 🙂

27 reaktioner till “Q/A – Redigering”

 1. Det första jag sa när jag såg din blogg var ååh så fin! Sjukt söt blogg med underbara bilder!! Här kommer jag verkligen komma tillbaka! 🙂

 2. Åh vilka fina bilder och vilket bra inlägg!
  Detta inlägg ska jag spara som bokmärke så jag enkelt kan gå tillbaka och läsa dina tips! 😀

 3. Älskar att läsa dina svar :’D vi har samma objektiv, bloggobejktiv numero uno (a)
  Sv: ÅÅHHH HAHA TACK! ♥ DU får sno en kattunge :DD (vi låtsas att det var en bra idé…) måste säga att fotografera kattungar är typ de bästa man kan göra HEHE

 4. Grymt bra blogg verkligen! 🙂
  Du har inte missat att kika in vem som vann tävlingen? 🙂 Ha en fortsatt bra dag, kramis!

 5. Vilket intressant och bra inlägg! Jag använder mig av samma i PS som du ungefär 🙂 Fint collage med dina foton. Vackert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *